Khamis, 17 Oktober 2013

KALIA AYAM

Bahan-bahan:-
1 ekor ayam muda,dipotong empat
1 biji kelapa, diambil santannya
1 ½ camca besar ketumbar
1 camca teh jintan manis
½ biji buah pala
½ inci kayu manis
10 tangkai cili kering
5 biji buah keras
¼ camca teh serbuk kunyit
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2cm halia
10 biji bawang merah dimayang untuk ditumis
1 biji kubis kecil,dibelah empat
Sedikit garam dan asam

Cara memasak:-
Giling/tumbuk ketumbar, jintan manis, buah keras, kulit kayu manis, cili kering, buah pala, serbuk kunyit, bawang merah, bawang putih dan halia
Panaskan minyak dalam periuk, goreng bawang yang dimayang hingga kuning
Masukkan rempah yang digiling/ditumbuk tadi
Kacau sekejap,apabila telah wangi baru dimasukkan ayam
Kacau dan biarkan sekejap, baru dimasukkan santan
Masak sehingga hampir kering, baru dimasukkan kubis yang dipotong empat

Biarkan masak hingga kuahnya agak pekat, barulah diangkat dan dihidangkan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan