Selasa, 5 November 2013

DADU COKLAT KARAMEL

Bahan-bahan asas:-
180g tepung gandum
120g marjerin
60g gula halus

Bahan-bahan karamel:-
225g susu pekat manis
120g marjerin
½ camca esen vanila
1 camca besar milo

Cara membuat bahan asas:-
Alaskan acuan 18cm persegi dengan kertas aluminium atau kertas minyak
Panaskan ketuhar pada 180 darjah Celcius
Gaulkan semua bahan dan tekan ke dalam acuan yang telah disiapkan
Bakar 25 minit atau hingga kekuningan, angkat dan sejukkan

Cara membuat karamel:-
Masukkan susu pekat manis dan marjerin ke dalam periuk
Renihkan sambil kacau terus-menerus hingga 10 minit atau hingga campuran agak pekat dan melekat di camca
Masukkan esen dan kacau
Tuangkan karamel di atas bahan asas yang telah disejukkan sambil diratakan permukaannya dengan sudip leper
Taburkan milo rata-rata atas karamel
Apabila sejuk, potong sebesar 2cm persegi dan simpan dalam bekas kedap udara


Tiada ulasan:

Catat Ulasan