Ahad, 10 November 2013

DAGING CINCANG BERSANTAN

Bahan-bahan:-
600g daging cincang
1 camca sedang serbuk lada
4 camca sedang minyak sapi
3 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
Sedikit kunyit
4 biji kentang dipotong dadu
3 biji bawang besar dipotong dadu
4 biji tomato dipotong dadu
2 cawan santan
3 tangkai cili merah dibelah memanjang
3 tangkai cili hijau dibelah memanjang
2 batang lobak merah dipotong dadu
1 tin kecil kacang pis
Sedikit garam

Bahan digiling halus:-
4 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2.5cm halia
Sedikit kayu manis

Cara membuat:-
Panaskan minyak sapi dan tumiskan buah pelaga, cengkih dan rempah giling
Sesudah garing masukkan bawang, daging dan serbuk kunyit, biarkan sebentar
Kemudian masukkan tomato, cili merah, cili hijau, kentang dan lobak
Apabila kentang empuk, tuangkan santan dan garam
Akhir sekali masukkan kacang pis dan gaul rata baru diangkat


Tiada ulasan:

Catat Ulasan