Rabu, 13 November 2013

KUIH LOMPAT TIKAM

Bahan-bahan:-
600g beras
2 biji kelapa
4 helai daun pandan
Sedikit garam

Untuk kuahnya:-
600g gula merah
2 helai daun pandan
100g gula pasir

Cara membuat:-
Beras direndam 8 jam, toskan dan kisar manakala kelapa diambil patinya
Jerangkan kuali, masukkan ¾ beras kisar dan air daun pandan pekat sedikit
Kacau hingga masak dan masukkan ke dalam loyang
Suku bahagian beras kisar tadi dicampur pati santan dan dikacau atas api kecil
Apabila masak, curahkan ke atas adunan beras tadi, biarkan sejuk
Gula merah dimasak bersama 5 cawan air, gula pasir dan daun pandan hingga mendidih
Apabila hendak dimakan, potong kuih dan kuah gula merah disurah ke atasnya


Tiada ulasan:

Catat Ulasan