Selasa, 5 November 2013

MURTABAK MINI

Bahan-bahan:-
300g daging
1 inci halia
½ camca teh jintan manis
3 kuntum bunga cengkih
1 biji buah pelaga
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 camca kecil serbuk lada hitam
150g udang basah
Sedikit daun bawang dan daun saderi
Sedikit serbuk perasa

Cara membuat:-
Ramuan-ramuan digiling,bila sudah halus masukkan serbuk lada hitam
Daging dibelah dua, sapu garam dan bakar
Kemudian disiat-siat mengikut urat daging
Udang dibuang kulit, direbus bersama sedikit garam
Daun bawang, daun saderi, bawang besar, cili merah dipotong halus kemudian gaulkan bersama bahan digiling, daging dan udang

Bahan untuk kulit:-
600g tepung gandum
¼ gelas air
1 camca besar gula pasir
1 camca teh garam

Cara membuat kulit:-
Gula dan garam dilarutkan dalam ¼ gelas air
Tepung diayak kemudian dimasukkan ke dalam dulang
Lubangkan ditengah-tengah kemudian tuangkan air sedikit-sedikit
Kemudian gaul sebati
Bila sudah sebati, ulilah bersama sedikit minyak
Bila sudah lembut, canai nipis kemudian dilipat segi tiga sambil dimasukkan intinya
Goreng di atas kuali leper hingga masak



Tiada ulasan:

Catat Ulasan