Bahan-bahan:-
1kg
beras direndam dalam air panas bersama buah pelaga dan kayu manis
500g
buah tomato diparut
125g
minyak sapi
1
ekor ayam
‘500g
lobak merah dimayang halus halus
250g
bawang besar dihiris untuk ditumis
Bahan rempah:-
20
biji cili hijau
1
camca kecil lada putih
2
camca kecil jintan putih
10
ulas bawang putih
Semua
bahan ini ditumbuk kasar dan digaul dengan ayam, perap ½ jam
Cara membuat:-
Panaskan
minyak, goreng hirisan bawang merah hingga kuning, baru dimasukkan ayam yang
diperap tadi
Masukkan
sedikit air, tomato parut dan garam bila ayam agak-agak empuk
Beras
digaul dengan lobak merah dan masukkan dalam ayam tadi
Masukkan
air secukupnya dan masaklah hingga kering
Tiada ulasan:
Catat Ulasan