Bahan-bahan:-
1kg
beras beriani atau siam
150g
cili merah dibuang biji
600g
tomato biji diramas
200g
rempah beriani
400g
minyak sapi
100g
bawang merah dihiris
100g
halia diparut
Buah
pelaga
Bunga
cengkih
Kayu
manis ikut suka
1
ikat daun pudina
100g
kismis
100g
gajus
100g
badam
5
helai daun pandan
10
keping ayam
10g
bawang merah digoreng
½
botol sos tomato
¼
camca pewarna kuning
1
ikat daun ketumbar
Cara membuat:-
Beras
direbus bersama sedikit garam, daun pandan, kulit kayu manis, buah pelaga dan
sedikit cengkih
Rebus
selama 15 minit, tos dan keringkan
Buah
tomato digaul bersama cili merah dan rempah
Minyak
sapi dicairkan dalam kuali dan masukkan 2 atau 3 biji buah pelaga, cengkih dan
bawang
Tumis
hingga naik bau, masukkan rempah dan gula ikut rasa dan ayam
Goreng
lagi hingga ayam separuh masak
Beras
yang telah sejuk tadi digaulkan bersama ½ tin susu cair dan perahkan halia
parut dan air garam
Letakkan
kukus atas dapur,jerang airnya
Tabur
nasi bersama ayam, daun pudina, ketumbar, bawang goreng, sos tomato, pewarna
kuning dan renjiskan air mawar selapis demi selapis
Kukuskan
nasi tadi selama 30 minit
Setelah
masak, tabur atasnya kacang pis, buah gajus dan badam
Tiada ulasan:
Catat Ulasan