Bahan-bahan:-
1
½ kg beras Basmathi, dicuci dan ditoskan
250g
kacang dal kuning dicuci dan direndam
250g
minyak sapi
5
ulas bawang putih dihiris halus
3
ulas bawang merah dihiris halus
1
camca teh jintan putih
2
camca teh serbuk kunyit
Sedikit
buah pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih
Garam
secukup rasa
Cara membuat:-
Panaskan
minyak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga layu
Masukkan
buah pelaga, bunga cengkih dan kulit kayu manis, kacau rata
Bubuh
garam secukup rasa
Masukkan
serbuk kunyit, jintan putih, kacau rata rata
Masukkan
air sejuk yang sama sukatan dengan beras
Kacau
lagi dan tutup periuk sekejap
Masukkan
kacang dal, kacau rata-rata dan biarkan mendidih
Masukkan
pula beras dan tanakkan
Hidang
nasi ini dengan bawang goreng
Tiada ulasan:
Catat Ulasan