Bahan-bahan:-
1
ekor ayam
300ml
santan pekat
600ml
santan cair
¾
biji kelapa parut dibuat kerisik
1
biji kubis sederhana dipotong lapan
5
biji tomato sederhana besar
Garam
secukup rasa
Bahan untuk digiling:-
50g
serbuk ketumbar
1
camca makan serbuk lada putih
1
camca makan serbuk jintan manis
20
batang lada kering
2
ulas bawang putih
2
ulas bawang merah
2.5cm
lengkuas
1
batang serai
4
biji buah keras
1
camca makan serbuk kunyit
Cara membuat:-
Potong
ayam sesuka hati dan cuci hingga bersih
Campurkan
bahan-bahan giling bersama santan cair
Masukkan
garam dan ayam ke dalam campuran santan cair tadi lalu dijerang di atas api
Masak
hingga mendidih dan ayam empuk
Kemudian
masukkan santan pekat dan didihkan lagi bersama kubis dan tomato sehingga pecah
minyak
Apabila
sudah masak,angkat dan hidangkan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan