Bahan-bahan utama:-
200g
mentega
175g
gula hangus
3 biji
telur
175g
tepung naik sendiri
100g
kacang walnut (dicincang)
1 camca
teh perasa vanila
1 tin koktel
50g
koko
Bahan untuk sirap coklat:-
500g
koko
75ml
air
50g
gula
Cara menyediakan:-
Pukul
mentega dan gula hangus sehingga ringan dan kembang
Kemudian
masukkan telur sebiji-sebiji dan pukul lagi
Setelah
itu masukkan pula tepung naik sendiri dan koko, kacau perlahan-lahan
Masukkan
juga perasa vanila dan kacang walnut, kacau hingga sebati
Griskan
acuan pembakar bulat yang berlubang 30cm di tengah dengan mentega/marjerin
Tuang
adunan ke dalam acuan pembakar itu dan bakar di dalam ketuhar selama 45 minit
dengan kepanasan 177 darjah celcius
Untuk sirap coklat:-
Kacau
500g koko dengan 75ml air dan baru masukkan 50g gula
Jerang
di atas api sehingga gula hancur baru diangkat
Langkah terakhir:-
Keluarkan
adunan yang siap dibakar dan tuangkan sirap coklat diatasnya dan biarkan sejuk
Isikan bahagian tengahnya dengan
koktel sebelum dihidangkan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan