Sabtu, 26 Oktober 2013

GULUNG BUAH-BUAHAN

Bahan-bahan:-
750g tepung gandum
180g gula
2 camca teh garam
150g marjerin
50g ragi mampat
1 ¾ cawan susu
Buah-buahan campuran atau kismis
Kekacang campuran dicincang

Cara membuat:-
Panaskan susu sehingga suam dan campurkan sedikit susu bersama ragi dan biarkan sehingga adunan itu berbuih
Masukkan tepung dalam mangkuk bersama gula dan garam
Kemudian tuangkan ragi, marjerin cair, susu selebihnya dan gaul sehingga lembut
Tutup adunan dan biarkan ia naik 2 kali ganda
Cucuk-cucukkan supaya anginnya keluar dan uli
Bahagi tiga adunan dan canai setiap satu 12 inci panjang

Untuk inti:-
Pukul 100g mentega bersama 100g gula sehingga kembang dan gebu
Sapu adunan ini di tengah-tengah ketiga-tiga bahagian adunan tadi dan taburkan buah-buahan campuran dan kismis
Lipat setiap bahagian dan kejapkan supaya tidak terbuka dan biarkan 30 minit
Sapu telur, tabur kacang cincang dan gula kasar
Bakar 10-15 minit hingga keemasan dan masak

Nota:- inti bagi gulungan ini boleh dipelbagaikan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan