Bahan-bahan:-
10
biji cili hijau
5
biji cili kering
Sedikit
bawang merah
Sedikit
bawang putih
Sedikit
jintan manis
Lada
sulah
½
inci halia
½
inci kunyit
½
cawan cuka
1
camca minyak kelapa
3
camca gula pasir
Sedikit
garam dan serbuk perasa
Cara membuat:-
Lada
hijau dibelah dua
Cili
kering, kunyit, halia, bawang merah digiling lumat
Satukan
cuka, gula dan kacau sebati
Panaskan
periuk dengan minyak kelapa dan tumis bahan giling hingga kuning
Masukkan
campuran cuka, biarkan 5 minit
Masukkan
bawang putih, lada sulah dan cili hijau, biarkan mendidih
Sebelum
angkat, masukkan serbuk perasa dan eloklah dibiarkan separuh pekat sebelum
diangkat
Tiada ulasan:
Catat Ulasan