Sabtu, 26 Oktober 2013

KASTARD KARAMEL

Bahan-bahan karamel:-
1 cawan gula
3 camca besar air panas

Cara membuat karamel:-
Cairkan gula dalam kuali menggunakan api perlahan sehingga menjadi sirap coklat
Kacau sekali-sekala
Perlahan-lahan masukkan air panas dan renih sehingga licin
Salutkan karamel pada bahagian dalam acuan kastard

Bahan-bahan kastard:-
1 ½ cawan krim
1 cawan susu
2 camca besar gula
1 camca teh vanila
½ biji kulit lemon parut
4 biji telur
15 biji badam dicincang

Cara membuat kastard:-
Hangatkan krim,susu dan gula dalam periuk
Angkat dari api dan masukkan vanila bersama lemon parut
Pukul telur dalam mangkuk dan tuang susu panas dalam bancuhan, pukul sebati

Langkah terakhir:-
Tuang dalam acuan berkuah karamel
Letak acuan dalam besen air panas dan bakar selama 45 minit atau hingga kental

Angkat dan sejukkan, taburkan badam cincang semasa menghidang

Tiada ulasan:

Catat Ulasan