Rabu, 23 Oktober 2013

PUTERI EMAS

Bahan-bahan:-
600g beras pulut
2 biji kelapa diperah dengan 1 ½ liter air untuk santan
5 ketul gula melaka
5 biji telur
½ camca kecil jintan manis
Garam secukup rasa

Cara membuat:-
Masukkan 3 liter air didalam periuk kukus dan biarkan air mendidih
Pulut dIbasuh bersih dan ditoskan
Campurkan pulut bersama 1 ½ liter santan dan garam ke dalam loyang
Kukus selama 15 minit
Setelah itu angkat dan tekankan dengan daun pisang untuk memampatkanya dan masak lagi 10 minit
Sambil itu masak gula melaka bersama secawan air dan pukul telur hingga gebu
Masukkan gula melaka dalam telur tadi
Tumbuk jintan manis dan titiskan secamca kecil air kacau dan tapiskan ke dalam campuran telur
Keluarkan pulut dari pengukus dan tuang perlahan-lahan campuran itu di atasnya dan kukus lagi selama 20 minit


Tiada ulasan:

Catat Ulasan