Bahan-bahan:-
600g
beras pulut
2
biji kelapa diperah dengan 1 ½ liter air untuk santan
5
ketul gula melaka
5
biji telur
½
camca kecil jintan manis
Garam
secukup rasa
Cara membuat:-
Masukkan
3 liter air didalam periuk kukus dan biarkan air mendidih
Pulut
dIbasuh bersih dan ditoskan
Campurkan
pulut bersama 1 ½ liter santan dan garam ke dalam loyang
Kukus
selama 15 minit
Setelah
itu angkat dan tekankan dengan daun pisang untuk memampatkanya dan masak lagi
10 minit
Sambil
itu masak gula melaka bersama secawan air dan pukul telur hingga gebu
Masukkan
gula melaka dalam telur tadi
Tumbuk
jintan manis dan titiskan secamca kecil air kacau dan tapiskan ke dalam
campuran telur
Keluarkan
pulut dari pengukus dan tuang perlahan-lahan campuran itu di atasnya dan kukus
lagi selama 20 minit
Tiada ulasan:
Catat Ulasan