Bahan-bahan:-
1kg
beras pulut direndam semalaman
10
helai daun pandan dimesin untuk airnya
2
biji kelapa diperah dengan 1 ½ liter air untuk santan
5
biji telur
4
camca besar tepung gandum
400g
gula
1
camca kecil garam
Loyang
sebesar 9 inci
Cara membuat:-
Masukkan
3 liter air didalam periuk kukus dan biarkan air mendidih
Pulut
dbasuh bersih dan ditoskan
Campurkan
pulut bersama 1 ½ liter santan dan garam ke dalam loyang
Kukus
selama 15 minit
Setelah
itu angkat dan tekankan dengan daun pisang untuk memampatkanya dan masak lagi 10
minit
Untuk
bahagian atas pulut, pukul telur dan gula sehingga sebati dan masukkan tepung
diikuti sedikit santan dan air perahan pandan
Keluarkan
pulut dari pengukus dan tuang perlahan-lahan campuran itu di atasnya dan kukus
lagi selama 20 minit
Tiada ulasan:
Catat Ulasan