Ahad, 27 Oktober 2013

SOTONG SUMBAT KUNYIT

Bahan-bahan:-
15 ekor sotong putih
300g isi udang
300g isi ikan
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
150g daun bawang
30g serbuk kunyit
5 tangkai cili merah
4 mangkuk santan pekat
400g bawang besar ditumbuk lumat
200g rempah basah
3 keping asam gelugur
3 biji tomato

Cara membuat:-
Sotong, udang dan ikan dibersihkan
Udang dan ikan digaul bersama garam secukup rasa dan daun bawang  potong lalu ditumbuk lumat
Sumbatkan bahan-bahan tadi ke dalam sotong sebelum direbus
Masukkan sedikit serbuk kunyit ke dalam periuk berisi air dan rebus sotong beberapa minit sehingga sotong menjadi lembut dan letak diatas pinggan

Kuah sotong:-
Masak pati santan bersama rempah basah, serbuk kunyit, asam keping dan bawang besar sehingga mendidih
Masukkan tomato dan cili merah yang dibelah dua
Masukkan garam dan gula secukup rasa

Tuangkan kuah ini atas sotong yang direbus tadi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan