Bahan-bahan:-
15
ekor sotong putih
300g
isi udang
300g
isi ikan
Garam
secukup rasa
Gula
secukup rasa
150g
daun bawang
30g
serbuk kunyit
5
tangkai cili merah
4
mangkuk santan pekat
400g
bawang besar ditumbuk lumat
200g
rempah basah
3
keping asam gelugur
3
biji tomato
Cara membuat:-
Sotong,
udang dan ikan dibersihkan
Udang
dan ikan digaul bersama garam secukup rasa dan daun bawang potong lalu ditumbuk lumat
Sumbatkan
bahan-bahan tadi ke dalam sotong sebelum direbus
Masukkan
sedikit serbuk kunyit ke dalam periuk berisi air dan rebus sotong beberapa
minit sehingga sotong menjadi lembut dan letak diatas pinggan
Kuah sotong:-
Masak
pati santan bersama rempah basah, serbuk kunyit, asam keping dan bawang besar
sehingga mendidih
Masukkan
tomato dan cili merah yang dibelah dua
Masukkan
garam dan gula secukup rasa
Tuangkan
kuah ini atas sotong yang direbus tadi
Tiada ulasan:
Catat Ulasan