Bahan-bahan:-
1
ekor ayam
1
biji kelapa
5
ulas bawang merah
2
ulas bawang putih
3
biji cili merah
1
camca jintan manis
½
camca jintan putih
5
biji buah keras
1cm
kunyit
1
batang serai
1
camca besar tepung
Garam
secukup rasa
Cara memasak:-
Ayam
disiang dan dibersihkan
Parut
kelapa dan ambil semangkuk santan
Serai
dititik dan tepung dibancuh bersama sedikit air
Bawang
merah, bawang putih, jintan manis, jintan putih, cili, buah keras dan kunyit
digiling halus
Masukkan
semua bahan, santan, serai, ayam, tepung, garam dan semua rempah di dalam
periuk dan masak ayam sehingga empuk
Kemudian
keluarkan ayam dan diletak di atas pinggan
Kuah
yang didalam periuk tadi dimasak
sehingga pekat dan tuang di atas ayam ketika menghidang
Hiaslah
ayam itu
Tiada ulasan:
Catat Ulasan