Isnin, 28 Oktober 2013

AYAM PERCIK PENGANTIN

Bahan-bahan:-
1 ekor ayam
1 biji kelapa
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 biji cili merah
1 camca jintan manis
½ camca jintan putih
5 biji buah keras
1cm kunyit
1 batang serai
1 camca besar tepung
Garam secukup rasa

Cara memasak:-
Ayam disiang dan dibersihkan
Parut kelapa dan ambil semangkuk santan
Serai dititik dan tepung dibancuh bersama sedikit air
Bawang merah, bawang putih, jintan manis, jintan putih, cili, buah keras dan kunyit digiling halus
Masukkan semua bahan, santan, serai, ayam, tepung, garam dan semua rempah di dalam periuk dan masak ayam sehingga empuk
Kemudian keluarkan ayam dan diletak di atas pinggan
Kuah yang didalam periuk tadi  dimasak sehingga pekat dan tuang di atas ayam ketika menghidang

Hiaslah ayam itu

Tiada ulasan:

Catat Ulasan