Bahan-bahan:-
2
kati timun
½
kati bawang besar dicincang
10
ulas bawang putih dihiris
3-4
cili merah hiris nipis
1
inci halia dimayang
1
biji lobak merah
2
camca teh serbuk kari
½
bungkus kecil cili boh
½
cawan cuka
Sedikit
biji sawi (jika suka)
Garam
Gula
Kunyit
½
camca minyak
Cara membuat:-
Giling
bersama serbuk kari dan cili
Basuh
timun dan potong 1 inci bulat, kupas dan hiris nipis-nipis, biji dan isi
diketepikan
Begitu
juga dengan lobak merah
Campur
semua sayuran dengan garam dan keringkan
Panaskan
minyak, masukkan biji sawi, bahan giling dan cuka
Bila
kuahnya pekat, masukkan garam dan gula (rasa asam garamnya)
Sejukkan
kuahnya dan masukkan sayuran yang dikering
Simpan
dalam balang dan biarkan ia mesra
Bila
menghidang, gunakan camca kering agar acar tahan lama
Tiada ulasan:
Catat Ulasan