Bahan-bahan:-
300g
daging lembu
1
biji kelapa diparut
Asam
jawa sebesar limau nipis
150g
gula pasir
½
botol kecil minyak kacang
Garam
secukup rasa
3
helai daun salam
3
helai daun limau purut
1
helai daun pandan disiat-siat
Bahan-bahan digiling halus:-
2
camca makan serbuk ketumbar
½
camca makan serbuk jintan halus
5
ulas bawang merah
½
inci belacan
½
inci lengkuas dihiris
½
inci batang serai dihiris
Cara membuat:-
Daging
dipotong nipis empat segi sederhana, basuh dan toskan
Campur
asam bersama 50ml air sejuk dan perahkan airnya ke dalam bahan yang digiling
Tambah
garam, gula dan kacau rata
Masukkan
daging, kelapa parut, daun salam dan limau purut ke dalam bahan-bahan tadi dan
ramaskan sehingga rata rempahnya dan perap ½ jam
Panaskan
minyak bersama sehelai daun pandan yang disiat di atas api sederhana
Asingkan
daging tadi daripada bahan-bahan lain lalu digoreng kesemuanya ½ jam sehingga
ia setengah empuk
Kemudian
masukkan bahan-bahan selebihnya dan digoreng hingga masak
Tiada ulasan:
Catat Ulasan