Khamis, 7 November 2013

DAGING CABAI

Bahan-bahan:-
1kg daging betis
1.5 liter air
20 cili merah kering
1 biji kelapa diperah dengan 150ml air
300g gula melaka dihancurkan dalam 200ml air
150ml air asam jawa
2 biji bawang besar dihiris
2 genggam bawang merah dihiris
10 biji tomato dibelah empat
1 camca teh garam
2 cawan minyak masak
1 camca teh belacan

Cara membuat:-
Sehari sebelum makan, rebus daging (jangan dipotong) dalam 1.5 liter air,cukup menutupi daging dan masak sehingga empuk (cucuk dengan garpu untuk mengetahuinya) dan keluarkan daging
Kebiasaannya air patut tinggal separuh sahaja
Masukkan santan, asam jawa, 150ml gula melaka dan secamca teh garam ke dalam air rebusan daging
Hiris daging setebal 1cm dan letak balik semua hirisan daging ke dalam air rebusan daging dan didihkan
Biarkan air rebusan daging sejuk sebelum disimpan semalaman dalam peti sejuk
Ini boleh memesrakan rasa daging itu
Tumbuk cili tapi jangan terlalu hancur
Tumbuk bawang merah, bawang besar dan belacan
Bahan-bahan ini jangan sampai hancur ditumbuk dan simpan dalam peti sejuk

Esoknya, sebelum 2 jam hendak dimakan panaskan daging semula
Keluarkan daging dan sejat dalam penapis hingga kering airnya
Selepas sejam, panaskan kuali dan masukkan hirisan daging satu persatu dan goreng sampai coklat kehitaman dan sejat minyaknya
Panaskan kuali lain dan masukkan 6 camca minyak selebihnya
Bila minyak panas, masukkan bahan semalam dimulai bawang besar, bawang merah dan goreng 10 minit
Masukkan cili tumbuk, dan kacau lagi 5 minit sehingga kering air cili
Masukkan semua tomato dan goreng seminit sebelum dituang air rebusan daging
Didihkan, rasa garam dan masukkan hirisan daging yang digoreng tadi

Masak 10 minit sebelum dihidang

Tiada ulasan:

Catat Ulasan