Bahan-bahan:-
600g
daging
10
ulas bawang merah
5
ulas bawang putih
1
camca lada putih
2cm
kulit kayu manis
2cm
halia
1
camca jintan manis
4
biji buah pelaga
6
kuntum bunga cengkih
3
biji bawang besar
1
tin kacang pis
3
biji tomato
6
biji telur
2
camca tepung gandum
2
camca minyak sapi
½
cawan minyak kelapa
Kicap
Garam
Cara membuat:-
Telur
dibuat dadar
Daging
dipotong nipis dan cincang jangan sampai putus, gaul bersama gula dan garam
Lapiskan
daging dengan telur kemudian digulung dan ikat menggunakan benang kasar
Halia,
lada putih, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih digiling halus
Rebus
daging yang digulung tadi bersama bahan yang digiling sampai masak
Kemudian
dipotong nipis-nipis
Bawang
besar dimayang bulat
Panaskan
kuali dan tumis bawang putih serta dimasukkan 2 mangkuk air bersama garam dan
tepung yang dibancuh dengan sedikit air
Masukkan
bawang besart yang dimayang, tomato, kacang pis dan kicap. Biar sampai mendidih
Bila
masak,diletak atas pinggan dan masukkan hirisan daging tadi
Tiada ulasan:
Catat Ulasan