Isnin, 4 November 2013

DAGING GULUNG

Bahan-bahan:-
600g daging
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 camca lada putih
2cm kulit kayu manis
2cm halia
1 camca jintan manis
4 biji buah pelaga
6 kuntum bunga cengkih
3 biji bawang besar
1 tin kacang pis
3 biji tomato
6 biji telur
2 camca tepung gandum
2 camca minyak sapi
½ cawan minyak kelapa
Kicap
Garam
Cara membuat:-
Telur dibuat dadar
Daging dipotong nipis dan cincang jangan sampai putus, gaul bersama gula dan garam
Lapiskan daging dengan telur kemudian digulung dan ikat menggunakan benang kasar
Halia, lada putih, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih digiling halus
Rebus daging yang digulung tadi bersama bahan yang digiling sampai masak
Kemudian dipotong nipis-nipis
Bawang besar dimayang bulat
Panaskan kuali dan tumis bawang putih serta dimasukkan 2 mangkuk air bersama garam dan tepung yang dibancuh dengan sedikit air
Masukkan bawang besart yang dimayang, tomato, kacang pis dan kicap. Biar sampai mendidih
Bila masak,diletak atas pinggan dan masukkan hirisan daging tadi


Tiada ulasan:

Catat Ulasan