Bahan-bahan:-
600g
daging
600g
kentang
1
½ biji kelapa dibuat santan cair dan pekat
½
biji kelapa dibuat kerisik
20
tangkai cili kering
3cm
halia
3
batang serai dititik
2
helai daun kunyit dicarik-carik
2
keping asam gelugur
10
ulas bawang merah
5
ulas bawang putih
1
cawan miyak masak
Garam
Cara memasak:-
Daging
dipotong sesedap hati
Kentang
dipotong empat atau enam
Cili,
halia, lengkuas, bawang putih dan bawang merah dihiris halus
Panaskan
minyak, tumis bawang putih dan merah, serai, halia dan daun kunyit
Bili
kuning, masukkan bahan yang dihiris tadi dan bila wangi baru dimasukkan santan
cair dan daging
Bila
daging empuk, masukkan kentang, santan pekat dan akhir sekali kerisik dan garam
Sesudah
masak, angkat dan hiaslah
Tiada ulasan:
Catat Ulasan