Bahan-bahan:-
1
ekor ikan tenggiri
4
cawan santan pekat
2
helai daun limau purut
20
tangkai cili padi
2
batang bunga kantan dipotong empat
2
biji bawang besar potong bulat
2
camca besar air asam
½
cawan minyak
Garam
dan gula secukup rasa
Belimbing
jika suka
Bahan giling:-
12
tangkai cili merah
2
camca besar ketumbar
4
hiris halia
2
ulas bawang putih
5
ulas bawang merah
3
biji buah keras
4
hiris lengkuas
2.5cm
kunyit
Cara membuat:-
Panaskan
minyak, tumis rempah hingga garing tidak termasuk cili
Kemudian
masukkan santan dan biarkan masak hingga pekat
Masukkan
ikan yang digoreng, lada kisar, daun limau purut dan air asam
Setelah
hampir pekat, masukkan cili padi, bawang besar dan bunga kantan
Jika
suka belimbing, masukkan sekali dan angkat
Tiada ulasan:
Catat Ulasan