Ahad, 3 November 2013

IKAN MASAK LEMAK BUNGA KANTAN

Bahan-bahan:-
1 ekor ikan tenggiri
4 cawan santan pekat
2 helai daun limau purut
20 tangkai cili padi
2 batang bunga kantan dipotong empat
2 biji bawang besar potong bulat
2 camca besar air asam
½ cawan minyak
Garam dan gula secukup rasa
Belimbing jika suka

Bahan giling:-
12 tangkai cili merah
2 camca besar ketumbar
4 hiris halia
2 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
3 biji buah keras
4 hiris lengkuas
2.5cm kunyit

Cara membuat:-
Panaskan minyak, tumis rempah hingga garing tidak termasuk cili
Kemudian masukkan santan dan biarkan masak hingga pekat
Masukkan ikan yang digoreng, lada kisar, daun limau purut dan air asam
Setelah hampir pekat, masukkan cili padi, bawang besar dan bunga kantan
Jika suka belimbing, masukkan sekali dan angkat


Tiada ulasan:

Catat Ulasan