Rabu, 6 November 2013

KEK LAPIS KACANG

Bahan-bahan:-
20 biji kuning telur
400g tepung gandum
1 ½ camca teh esen vanila
1 camca teh serbuk penaik
400g kacang halus
1 tin susu pekat
300g gula pasir
450g mentega cair

Cara membuat:-
Pukul kuning telur bersama serbuk penaik sampai kembang
Masukkan esen vanila, kacau sampai sebati
Lepas itu gaulkan bersama tepung sampai adunan itu dapat diuli
Ambil sebahagian adunan tadi, dan canai nipis
Kemudian digulung dan dihiris nipis seperti menghiris pandan
Siapkan loyang 8x8 inci, alas dengan kertas minyak
Masukkan sebahagian adunan yang tidak dihiris ke dalam loyang
Tabur kacang, lapiskan susu manis dan adunan dihiris tadi
Buatlah begitu lapis demi lapis sampai habis
Akhir sekali tuang mentega cair dan bakar


Tiada ulasan:

Catat Ulasan