Rabu, 6 November 2013

KEK PANDAN

Bahan-bahan:-
125g tepung gandum
50g tepung jagung
125g gula halus
100g mentega cair
100ml santan pekat
1 camca makan Quick 75(ovalette/sponge cake stabilizer)
1 camca teh minyak mentega
8 biji telur ayam

Cara membuat:-
Massukkan semua bahan dalam pembancuh kecuali mentega cair
Putar ligat sampai pekat
Hentikan mesin dan tuang mentega cair, kacau rata
Masukkan juga minyak mentega
Bahagikan kepada 4 loyang lalu dibakar berasingan pada paras 150 darjah Celcius

Hiasannya:-
200g gula pasir
7 biji telur ayam
325ml santan pekat
4 helai daun pandan diperah dengan santan
2 camca makan tepung jagung
Sedikit garam

Cara membuat:-
Kacau telur dengan gula sehingga hancur
Tuangkan santan diperah dengan pandan, tepung jagung dan garam, kacau rata
Kemudian kacau di atas api hingga pekat

Langkah terakhir:-
Hiasan tadi disapu semua pada kek dan dihias dengan kismis keliling


Tiada ulasan:

Catat Ulasan