Rabu, 6 November 2013

KEK COKLAT

Bahan-bahan:-
1 cawan coklat Van Houten
1 cawan air
½ cawan gula
200g mentega
200g tepung naik sendiri
6 biji telur
330g gula halus
1 camca esen vanila

Cara membuat:-
Coklat, air dan gula dimasak pekat
Pukul mentega dan gula sampai putih, baru masukkan telur satu persatu
Lepas itu masukkan esen vanila dan tepung
Akhir sekali,masukkan cecair koko, kacau rata-rata
Bakar pada suhu 305 F selama 25-30 minit dalam dua loyang

Topping dan tengah kek:-
1 tin susu pekat
½ cawan serbuk koko
½ cawan minyak jagung
1 ½ botol kecil vanila
Sedikit garam

Cara membuat:-
Kacau semua bahan sampai pekat dan berkilat
Akhir sekali masukkan esen vanila dan kacau

Langkah terakhir:-
Kek yang siap dibakar dalam dua loyang disapu sedikit bahan topping dan dicantumkan
Sapukan penuh bahan topping pada kek yang dicantumkan tadi


Tiada ulasan:

Catat Ulasan