Ahad, 10 November 2013

MIHUN HONGKONG

Bahan-bahan:-
600g bihun
300g udang basah
3 ekor sotong
30 biji fishball
4 biji telur ayam
3 keping fishcake
150g daging lembu
Sedikit sawi
12 ulas bawang putih
12 ulas bawang merah

Bahan sup:-
8 gelas air sejuk
Sedikit tulang lembu
2.5cm halia
2 camca teh serbuk perasa
2 camca teh sagu
Sedikit cili hijau jeruk
2 camca teh lada putih
½ gelas minyak kacang

Cara membuat:-
Tulang lembu direbus bersama air
Masukkan halia, lada putih, serbuk perasa dan garam
Sudah mendidih baru dimasukkan sagu
Mee direndam bersama air panas dan apabila lembut baru ditapis
Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang merah, goreng hingga kuning
Kemudian masukkan daging, udang, sotong, fishball, fishcake, dan goreng  hingga layu
Lepas itu barulah masukkan sup yang sudah dimasak tadi
Sudah mendidih masukkan telur ayam sebiji-sebiji
Apabila ia mendidih baru masukkan sawi dan mee, kacau rata


Tiada ulasan:

Catat Ulasan