Isnin, 4 November 2013

UDANG GALAH MASAK MERAH

Bahan-bahan:-
15 ekor udang galah
3 cawan santan
200g puri tomato
200g cili boh
400g bawang besar
50g bawang putih
30g daun bawang
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
1 tin minyak sapi
5g bunga cengkih
5g bunga lawang
5g kayu manis
50g serbuk kunyit
3 tangkai serai

Cara membuat:-
Udang galah dibersihkan dan digaul bersama serbuk kunyit dan garam
Panaskan minyak dalam kuali,goreng udang galah
Ketepikan sedikit minyak masak untuk menumis
Sesudah minyak masak, masukkan bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis, serai, bawang merah, bawang putih, cili boh, puri tomato dan santan
Tunggu sehingga mendidih, masukkan garam dan gula secukup rasa
Potong daun bawang, letakkan di atas udang galah


Tiada ulasan:

Catat Ulasan