Bahan-bahan:-
2 biji telur
1 cawan air
1 ½ camca besar gula
¼ tahil agar-agar
½ cawan susu
½ biji kelapa
3 keping gula melaka
2 biji putih telur
Cara
membuat:-
Rendam agar-agar dalam air sejuk supaya lembut
Kemudian masukkan dalam periuk dan didihkan bersama
secawan air hingga hancur
Tapiskan agar-agar tadi
Perah santan menggunakan ½ cawan air dan bahagi dua
bahagian
Cairkan gula melaka dan bahagikan pada dua bahagian
Masukkan telur dan susu dalam periuk dan masak hingga
kental, biarkan sejuk
Pukul putih telur bersama gula sehingga gebu dan keras
Masukkan campuran kuning telur dalam agar-agar sejuk dan
tuangkan sebahagian santan dan gula melaka
Akhir sekali masukkan campuran putih telur tadi
Tuang dalam acuan basah dan sejukkan hingga kental
Keluarkan dari acuan dan hidangkan bersama santan dan gula
melaka yang sebahagian lagi
Tiada ulasan:
Catat Ulasan