Bahan-bahan:-
50g agar-agar
1 ketul gula
kabung sederhana besar
1 cawan gula
pasir
2 biji telur ayam
2 cawan santan
pekat
Sedikit esen
vanila
Cara membuat:-
Agar-agar dibasuh
bersih dan masaklah dengan 3 cawan air hingga hancur
Masukkan gula
kabung dan gula pasir, kacau hingga hancur
Apabila gula
telah hancur,angkat manakala agar-agar ditapis
Masukkan gula dan
agar-agar ke dalam bekas dan panaskan hingga ia mendidih pada api kecil
Sementara itu
kacau telur,santan dan esen vanila hingga telur hancur baru dituangkan dalam
agar-agar yang sedang mendidih
Kacau
perlahan-lahan selama satu atau dua minit
Barulah diangkat
dan dituang dalam acuan
Apabila sejuk
sikit masukkan kedalam peti ais hingga keras
Siap dihidang dan
sesuai dimakan ketika berpuasa
Tiada ulasan:
Catat Ulasan