Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Untuk permulaan tinta, resipi hidangan ini adalah dalam satu hidangan..
SAMBAL DAGING
Bahan-bahan:-
500g daging
15 biji lada merah
5 ulas bawang putih
10 biji bawang merah
Ubi kentang mengikut
selera
Cara memasak :-
Daging direbus sehingga
empuk dan dipotong selebar 4cm atau sesedap mata memandang.
Titikkan sedikit
dan digoreng.
Gorengkan bawang dan
tumiskan bahan-bahan yang lain dan setelah terbit minyaknya baru dimasukkan
daging,ubi kentang dan tomato yang dipotong berbentuk dadu.
Siap dihidangkan...
AIR KELAPA DAN KOKTEL
Bahan-bahan:-
1 biji kelapa muda
2 biji limau nipis
1 koleh air gula
1 tin koktel
Beberapa ketul ais
Cara menyediakan:-
Kelapa muda diambil air
dan isinya sahaja.
Perahkan limau dan campurkan ke dalam air kelapa,air gula
serta koktel.
Hidangkan bersama
ketulan ais.
AIR MENTIMUN
Bahan-bahan:-
2 biji timun batang
1 koleh air gula
Beberapa ketul ais
Cara menyediakan:-
Timun batang dipotong
dua dan dikisar menggunakan blender.
Satukan bahan itu dengan air gula dan
hidangkan bersama ketulan ais tadi.
AIR DURIAN BELANDA
Bahan-bahan:-
1 biji buah durian
belanda
1 koleh air gula
Beberapa ketulan ais
Cara menyediakan:-
Kisar durian belanda
dengan blender dan satukan bersama air gula(terpulang untuk menapis atau tidak
kisaran durian belanda).
Masukkan ketulan ais tadi.
Siap diminum
SELAMAT MENCUBA...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan