Khamis, 31 Oktober 2013

AYAM PONGTEH

Bahan-bahan:-
½ ekor ayam dipotong kecil
2 biji ubi kentang dibelah empat
10 keping rebung dipotong nipis
10 keping sengkuang
¼ cawan minyak
4 keping cendawan kering direndam dan buang tangkainya
2 camca besar taucu yang telah ditumbuk
3 ½ cawan air

Bahan yang ditumbuk:-
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih

Perasa:-
1 ½ camca besar kicap cair
1 camca besar gula
1 camca teh kicap pekat
Garam mengikut rasa
¼ camca teh serbuk perasa

Cara membuat:-
Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih sehingga wangi
Masukkan taucu dan goreng sehingga terbit bau
Masukkan ayam, ubi kentang, air dan bahan-bahan lain
Biarkan ayam pongteh mereneh sehingga kuahnya pekat
Masukkan semua perasa dan kacau
Sesudah masak angkat dan hidangkan bersama sambal belacan


Tiada ulasan:

Catat Ulasan