Khamis, 31 Oktober 2013

TERUNG PAJERI

Bahan-bahan:-
3 biji terung panjang seberat 450g dibelah 4 sehingga 2.5cm dari tangkai dan direndam dalam air garam
100g udang kecil dibersihkan dan tinggal ekornya sahaja
2 tangkai cili merah dibelah sehingga 1.2cm dari tangkai
¼ cawan minyak
3 cawan air asam
3 camca besar serbuk kari udang
3 helai daun kari

Rempah giling:-
2 tangkai cili merah
5 ulas bawang merah
½ keping belacan kecil
Kesemua ini digiling biasa

Perasa:-
1 ½ camca besar gula
1 camca teh garam
¼ camca teh serbuk perasa

Cara membuat:-
Panaskan minyak dan tumis rempah giling, daun kari sehingga wangi
Masukkan serbuk kari udang dan tumis seminit
Masukkan udang dan goreng sebentar
Masukkan terung dan goreng sehingga empuk dan terung sebati
Masukkan air asam dan apabila terung lembut masukkan cili merah dan semua perasa

Masak lagi lima minit dan hidangkan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan