Rabu, 30 Oktober 2013

AYAM ROS

Bahan-bahan:-
1 ekor ayam dipotong lapan dan digoreng separuh masak
8 tangkai cili merah digiling halus
300g bawang besar
4 biji tomato dibelah empat
1 camca teh serbuk kunyit
½ tin kacang pis
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai
1 camca besar serbuk cili
Sedikit asam jawa dan daun pudina

Cara membuat:-
Tumis bawang, sehelai daun pandan, kulit kayu manis, bawang putih, halia, kunyit, serbuk cili, cili merah hingga wangi baru tambah sedikit air
Bila mendidih masukkan ayam yang digoreng separuh masak
Masukkan juga garam, serbuk perasa, air asam jawa dan biarkan ia kering
Masukkan daun pudina, tomato, cili, bawang dan kacang pis
Kacau rata dan bila sudah masak baru diangkat


Tiada ulasan:

Catat Ulasan