Bahan-bahan:-
1
ekor ayam kecil
1
bungkus bihun
300g
tomato
3
keping tauhu digoreng dan dipotong nipis
5
biji telur direbus dan dipotong bulat
½
tin kecil sup tomato
5 biji gajus digoreng dan ditumbuk halus
5
biji badam digoreng dan ditumbuk halus
2
biji limau nipis
5
tangkai cili merah
1
batang serai
Sedikit
daun pudina
300g
bawang merah goreng untuk ditabur
1
inci halia
3
ulas bawang putih
1
ulas bawang merah dihiris untuk ditumis
4
camca besar kelapa goreng ditumbuk kasar
Sedikit
daun sup dan daun bawang untuk ditabur
Sedikit
cili mengikut rasa
Cara membuat:-
Tumis
bawang hiris, bawang putih, halia dan cili hingga wangi
Masukkan
ayam ,gajus, badam dan kelapa goreng
Biarkan
ayam empuk baru masukkan santan pekat, serai, tomato, serbuk perasa, garam,
daun pudina dan limau nipis
Biar
kuah pekat baru diangkat
Masukkan
bihun dalam kuah tadi, kacau sebati
Bila
cukup masak baru diangkat
Bubuh
di dalam pinggan leper, taburkan daun sup, daun bawang, daun pudina, tauhu,
telur, bawang goreng, cili merah dan ayam tadi
Tiada ulasan:
Catat Ulasan