Rabu, 30 Oktober 2013

BERIANI BIHUN

Bahan-bahan:-
1 ekor ayam kecil
1 bungkus bihun
300g tomato
3 keping tauhu digoreng dan dipotong nipis
5 biji telur direbus dan dipotong bulat
½ tin kecil sup tomato
 5 biji gajus digoreng dan ditumbuk halus
5 biji badam digoreng dan ditumbuk halus
2 biji limau nipis
5 tangkai cili merah
1 batang serai
Sedikit daun pudina
300g bawang merah goreng untuk ditabur
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah dihiris untuk ditumis
4 camca besar kelapa goreng ditumbuk kasar
Sedikit daun sup dan daun bawang untuk ditabur
Sedikit cili mengikut rasa

Cara membuat:-
Tumis bawang hiris, bawang putih, halia dan cili hingga wangi
Masukkan ayam ,gajus, badam dan kelapa goreng
Biarkan ayam empuk baru masukkan santan pekat, serai, tomato, serbuk perasa, garam, daun pudina dan limau nipis
Biar kuah pekat baru diangkat
Masukkan bihun dalam kuah tadi, kacau sebati
Bila cukup masak baru diangkat
Bubuh di dalam pinggan leper, taburkan daun sup, daun bawang, daun pudina, tauhu, telur, bawang goreng, cili merah dan ayam tadi


Tiada ulasan:

Catat Ulasan