Rabu, 30 Oktober 2013

PISANG JALA EMAS

Bahan-bahan:-
1 sikat pisang emas
3 senduk marjerin
10 biji telur ayam
300g gula
1 camca teh esen vanila

Cara membuat:-
Telur diambil kuningnya dan pukul baru masukkan esen vanila. Ketepikan
Gula dimasak bersama dua gelas air hingga pekat
Ambil bancuhan telur tadi, masukkan ke dalam acuan roti jala dan dikirai ke dalam air gula yang masih terjerang di atas api
Biarkan hingga gula dan telur bergaul dan timbul, baru diangkat
Pisang digoreng sebiji-sebiji bersama marjerin sehingga garing baru diangkat dan ditoskan
Hidangan ini dimakan bersama kuah kastard

Bahan untuk kuah kastard:-
60g tepung gandum
1 pain susu cair
90g gula, boleh tambah ikut suka
1 camca teh esen vanila
2-3 camca besar tepung kastard

Cara membuat:-
Masukkan tepung jagung, susu, kastard dan gula ke dalam periuk
Masak hingga pekat baru diangkat dan ditapis
Sejukkan di dalam peti sejuk

Makan bersama pisang goreng,kuning telur, sedikit ceri, buah prun dan tuangkan kuah kastard

Tiada ulasan:

Catat Ulasan