Khamis, 17 Oktober 2013

GADO GADO


Bahan-bahan:-
500g kacang (digoreng)
Segenggam udang kering
3cm lengkuas
3 helai daun salam
1 helai daun limau purut
2cm halia (ditumbuk)
5 ulas bawang putih
20 biji bawang merah
25 tangkai lada kering
Santan pekat (dari ½ biji kelapa)
Gual merah/pasir
Kacang panjang
Daun salad
Ubi kentang (direbus)
Lobak merah
Telur rebus
Kubis
Bawang goreng
Asam jawa
Tauge

Cara memasak:-
Kacang yang digoreng ditumbuk
Giling/kisar halia, bawang putih, bawang merah, lada kering dan tumiskan bahan ini sehingga garing
Masukkan 2 kole air dan apabila mendidih baru dimasukkan kacang yang ditumbuk
Setelah itu,masukkan santan, gula, garam dan air asam, biarkan ia mendidih baru diangkat
Tauge, kacang panjang dicelur manakala kubis, daun salad dibasuh bersih dan dipotong
Ubi kentang dan lobak direbus sehingga empuk
Letakkan semua sayuran di atas pinggan dan tuangkan kuah semasa menghidang

Hiaskan dengan telur rebus

Tiada ulasan:

Catat Ulasan