Bahan-bahan:-
350g
ikan kerapu
3
batang bendi
1
biji lemon dikupas kulit dan dihiris halus
2
camca besar cili merah ditumbuk
1
camca besar minyak sayur
1
camca kecil bawang putih cincang
Garam
dan lada sulah secukup rasa
1
batang daun bawang kucai dihiris halus
Cara memasak:-
Basuh
bersih ikan kerapu dan gaulkan bersama garam, lada sulah dan air perahan lemon
Setelah
itu goreng bersama minyak dalam api sederhana
Di
kuali lain, panaskan minyak sayur dan goreng bawang putih, bawang merah, dan
cili tumbuk selama 3 minit
Masukkan
garam dan lada sulah secukup rasa dan diangkat, ketepikan dulu
Di
kuali lain pula, goreng lemon dan daun bawang kucai menggunakan minyak kelapa
Bendi
dicelur dalam air garam selama seminit
Setelah
semuanya siap, letak ikan kerapu di atas pinggan dan taburkan daun bawang kucai
goreng dan cili goreng di tepi ikan kerapu dan aturkan bendi disekelilingnya
Tiada ulasan:
Catat Ulasan