Ahad, 27 Oktober 2013

IKAN KERAPU BERCILI

Bahan-bahan:-
350g ikan kerapu
3 batang bendi
1 biji lemon dikupas kulit dan dihiris halus
2 camca besar cili merah ditumbuk
1 camca besar minyak sayur
1 camca kecil bawang putih cincang
Garam dan lada sulah secukup rasa
1 batang daun bawang kucai dihiris halus

Cara memasak:-
Basuh bersih ikan kerapu dan gaulkan bersama garam, lada sulah dan air perahan lemon
Setelah itu goreng bersama minyak dalam api sederhana
Di kuali lain, panaskan minyak sayur dan goreng bawang putih, bawang merah, dan cili tumbuk selama 3 minit
Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa dan diangkat, ketepikan dulu
Di kuali lain pula, goreng lemon dan daun bawang kucai menggunakan minyak kelapa
Bendi dicelur dalam air garam selama seminit

Setelah semuanya siap, letak ikan kerapu di atas pinggan dan taburkan daun bawang kucai goreng dan cili goreng di tepi ikan kerapu dan aturkan bendi disekelilingnya

Tiada ulasan:

Catat Ulasan