Khamis, 17 Oktober 2013

IKAN PANGGANG


Bahan-bahan:-
1 kati/50g ikan kurau atau jenak
1 tahil/50g cili kering
1 tahil/50g buah keras
1 ulas bawang putih
4 tahil/200g bawang besar
2 batang serai
6 helai daun limau purut dimayang/dihiris halus-halus
6 biji limau kasturi
Sekerat daun pisang

Cara memasak:-
Bersihkan ikan
Cili kering, buah keras, bawang putih,bawang besar dan serai digiling/ditumbuk halus
Tumis bahan-bahan yang digiling/ditumbuk tadi dalam sedikit minyak panas hingga garing
Masukkan daun limau purut
Letakkan ikan yang dibersihkan tadi di atas sekerat daun pisang
Tuangkan bahan-bahan yang ditumis tadi ke atasnya dan bungkus dengan rapi
Masukkan bungkusan tadi ke dalam kertas timah dan bakar didalam ketuhar sehingga garing

Perah limau kasturi di atas ikan bakar tadi semasa menghidangkannya

Tiada ulasan:

Catat Ulasan