Khamis, 31 Oktober 2013

KUAH LADA

Bahan-bahan:-
600g ikan tenggiri dipotong keping-keping
300g terung panjang dipotong empat
½ cawan minyak
3 cawan air asam jawa
25g asam jawa

Bahan giling:-
15 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1.5 cm kunyit
3 biji buah keras
15 biji lada putih
1 keping belacan kecil
2 batang serai
2.5cm lengkuas
Semua bahan digiling halus

Perasa:-
1 ¼ cawan teh garam
¼ camca teh serbuk perasa

Cara membuat:-
Panaskan minyak dan tumis bahan giling hingga garing
Masukkan terung, goreng tiga minit baru dituangkan air asam
Apabila terung lembut, masukkan ikan dan semua perasa
Apabila ikan masak, angkat dan hidangkan bersama sambal belacan


Tiada ulasan:

Catat Ulasan