Bahan-bahan:-
1
½ kg beras beryani
1kg
daging
6
biji bawang besar
5
ulas bawang putih
5cm
halia
3
biji limau nipis atau 1 cawan tairu
Segenggam
lada hijau
Sedikit
daun ketumbar
1
tin kecil puri tomato
1
tin susu cair
½
kg bawang kecil digoreng
1
tin sederhana minyak sapi
1
cawan minyak makan
Air
mawar
Garam masala
2
camca besar jintan putih
2
camca besar jintan manis
1
camca kecil lada hitam
3
cm kulit kayu manis
4
biji buah pelaga
5
kuntum bunga cengkih
Semua
bahan ini digoreng dan kemudian giling halus
Cara membuat:-
Bawang
besar dan halia ditumbuk
Daging
dibersih dan dipotong lapan
Lada
hijau dibelah dua
Campurkan
daging bersama lada hijau yang dibelah, bawang besar dan halia yang ditumbuk
bersama garam masala dan perap sekejap
Panaskan
minyak biasa dan minyak sapi lalu dimasukkan daging yang diperap tadi
Masak
menggunakan api perlahan sampai daging empuk
Setelah
daging empuk, masukkan puri tomato, bawang goreng, tairu, daun ketumbar, cili
muda ½ tin susu dan garam secukup rasa
Beras
dicelur, bila setengah masak, angkat dan toskan
Bila
semua sudah siap, lapiskan beras dengan daging berselang-seli sampai habis
Renjis
dengan air mawar dan baki susu tadi
Masaklah
menggunakan api sederhana sampai nasi masak
Tiada ulasan:
Catat Ulasan