Bahan-bahan:-
1kg
daging
3
biji kelapa
3
batang serai
1
plastik kecil cili boh
5
ulas bawang putih
30
ulas bawang kecil
2
cm halia
2
cm lengkuas
1
helai daun kunyit
3
helai daun limau purut
1
keping asam gelugur
½
cawan minyak
Cara memasak:-
Daging
dibersih dan dipotong mengikut citarasa masing-masing
Serai,
bawang putih, bawang merah, halia dan lengkuas digiling halus
Ambil
secawan isi kelapa parut dibuat kerisik
Santan
kelapa diasingkan pati dan santan cair
Panaskan
minyak dan masukkan cili dan bahan yang digiling tadi sehingga naik bau
Masukkan
daging dan santan cair
Bila
separuh kering, masukkan daun kunyit, daun limau purut, garam dan santan pekat
Masaklah
sehingga daging empuk dan kering sedikit kuahnya
Tiada ulasan:
Catat Ulasan