Sabtu, 26 Oktober 2013

SANDWIC NENAS MERINGUE

Bahan-bahan:-
1 biji telur besar diasingkan putih dan kuningnya
75g gula halus
120g tepung naik sendiri
90g mentega
1 tin sederhana nenas yang dipotong
Beberapa hirisan nenas untuk hiasan

Cara membuat:-
Untuk meringue (buih putih telur)
Pukul putih telur bersama 60g gula perlahan-lahan hingga kembang dan keras
Tekan buih putih menggunakan corong kertas di atas dulang pembakar
Bakar pada suhu sederhana selama 3 jam
Kecilkan suhu kalau buih putih telur cepat kuning, keluar dan sejukkan
              
Untuk membuat pastri:-
Masukkan 90g mentega dalam mangkuk dan campurkan 120g tepung
Gaul rata hingga halus kemudian masukkan kuning telur
Uli cepat-cepat dan canai menjadi bulatan 7 inci

Langkah terakhir:-
Masukkan pastri dalam mangkuk pai dan bakar selama 15 minit pada suhu 350 F
Bila sejuk,letakkan nenas potong dan tutup pula dengan meringue

Hiaslah dengan hirisan nenas

Tiada ulasan:

Catat Ulasan