Bahan-bahan:-
1 biji telur besar diasingkan putih dan kuningnya
75g gula halus
120g tepung naik sendiri
90g mentega
1 tin sederhana nenas yang dipotong
Beberapa hirisan nenas untuk hiasan
Cara
membuat:-
Untuk meringue
(buih putih telur)
Pukul putih telur bersama 60g gula perlahan-lahan hingga
kembang dan keras
Tekan buih putih menggunakan corong kertas di atas dulang
pembakar
Bakar pada suhu sederhana selama 3 jam
Kecilkan suhu kalau buih putih telur cepat kuning, keluar
dan sejukkan
Untuk
membuat pastri:-
Masukkan 90g mentega dalam mangkuk dan campurkan 120g
tepung
Gaul rata hingga halus kemudian masukkan kuning telur
Uli cepat-cepat dan canai menjadi bulatan 7 inci
Langkah
terakhir:-
Masukkan pastri dalam mangkuk pai dan bakar selama 15
minit pada suhu 350 F
Bila sejuk,letakkan nenas potong dan tutup pula dengan
meringue
Hiaslah dengan hirisan nenas
Tiada ulasan:
Catat Ulasan