Bahan-bahan:-
1kg
ekor lembu dihiris sederhana
1
biji lobak merah
1
biji bawang besar
4
ulas bawang putih
100g
daun saderi
Cili,
halia, kayu manis, bunga cengkih dan biji lada secukupnya (rempah)
Hiasan:-
200g
sayur campur (brokoli, tauge, asparagus, lobak merah, daun bawang kucai)
½
camca kecil cili dihiris halus
Cara membuat:-
Lobak
merah, bawang besar, bawang putih, daun saderi dihiris panjang
Masukkan
ekor, hirisan tadi dan rempah di dalam periuk
Kemudian
masukkan air secukupnya dan masak lima jam menggunakan api perlahan
Buang
buihnya apabila ia timbul, tapis air sup berkenaan, asingkan sayur dan ekor
Letakkan
ekor dalam mangkuk dan tabur brokoli, tauge, asparagus, lobak merah dan daun
bawang kucai yang dijerang bersama air garam selama ½ minit
Masukkan
bahan perasa (garam, lada dan herba kegemaran anda) ke dalam sup mengikut rasa
Kemudian
tuangkan ke dalam mangkuk berisi ekor tadi
Tiada ulasan:
Catat Ulasan