Ahad, 27 Oktober 2013

SUP EKOR

Bahan-bahan:-
1kg ekor lembu dihiris sederhana
1 biji lobak merah
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
100g daun saderi
Cili, halia, kayu manis, bunga cengkih dan biji lada secukupnya (rempah)

Hiasan:-
200g sayur campur (brokoli, tauge, asparagus, lobak merah, daun bawang kucai)
½ camca kecil cili dihiris halus

Cara membuat:-
Lobak merah, bawang besar, bawang putih, daun saderi dihiris panjang
Masukkan ekor, hirisan tadi dan rempah di dalam periuk
Kemudian masukkan air secukupnya dan masak lima jam menggunakan api perlahan
Buang buihnya apabila ia timbul, tapis air sup berkenaan, asingkan sayur dan ekor
Letakkan ekor dalam mangkuk dan tabur brokoli, tauge, asparagus, lobak merah dan daun bawang kucai yang dijerang bersama air garam selama ½ minit
Masukkan bahan perasa (garam, lada dan herba kegemaran anda) ke dalam sup mengikut rasa

Kemudian tuangkan ke dalam mangkuk berisi ekor tadi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan