Bahan-bahan:-
60g marjerin
¾ cawan susu
35g ragi mampat
1 biji telur
1 camca teh gula
400g tepung
Bijan
Cara
membuat:-
Panaskan susu sehingga suam dan campurkan sedikit susu
bersama ragi dan biarkan sehingga adunan itu berbuih
Masukkan tepung dalam mangkuk bersama gula dan garam
Kemudian tuangkan ragi, marjerin cair, susu selebihnya dan
uli hingga menjadi adunan lembut
Tutup adunan dan biarkan ia naik 2 kali ganda
Cucuk-cucukkan supaya anginnya keluar dan uli semula
Bahagi dua adunan dan canai setiap bahagian menjadi
bulatan 8 inci dan bahagi lapan potong atau segitiga
Gulungkan setiap segitiga supaya menjadi bentuk bulan
sabit, biarkan 30 minit
Sapu telur dan taburkan bijan
Bakar dengan suhu sederhana selama 10-15 minit atau warna
keemasan
Hidangkan panas-panas bersama mentega atau madu lebah
Tiada ulasan:
Catat Ulasan