Bahan-bahan:-
4 keping dada ayam besar
4 camca besar mentega
1 cawan pati rebusan ayam
½ cawan daun bawang dipotong 4cm
1 camca besar daun selasih atau daun kesum
½ cawan puri tomato
120g kismis California
Untuk perasa:-
1 camca besar sos Worcestershire
½ camca teh lada
4 camca besar susu cair dicampurkan akhir sekali
Garam secukup rasa
Cara membuat:-
Cairkan mentega dan goreng ayam dalam mentega itu 10 minit
sehingga kedua-dua belah bewarna keemasan, keluarkan dan toskan
Tuang mentega selebihnya, masukkan pati, rebusan ayam,
daun bawang, daun selasih/daun kesum, puri tomato dan kismis
Kacau perlahan-lahan sehingga mendidih
Masukkan semua perasa dan ayam tadi kecuali susu, tutup
dan didihkan api perlahan selama 15 minit
Angkat periuk dan tuang susu cair ke atas masakan
Hidangkan dengan bunga kubis dikukus bersama sendikit
mentega dan nasi atau makaroni
Tiada ulasan:
Catat Ulasan