Bahan-bahan:-
1
ekor ayam dibasuh bersih
1
mangkuk santan
1
biji limau nipis diambil airnya
2
batang serai diketuk
1
biji telur
2
biji kentang
2
camca besar serbuk rempah
1
camca besar jintan manis
½camca
besar jintan putih
1
camca kecil serbuk kunyit
2
biji buah keras
¼
buah pala
3
kuntum bunga cengkih
2
biji buah pelaga
10
ulas bawang merah
4
ulas bawang putih
2cm
kulit kayu manis
Garam
Cara memasak:-
Telur
dan kentang direbus, masukkan dalam perut ayam dan jahit kasar
Giling
semua rempah dan campur dengan serbuk rempah
Panaskan
minyak dan tumis rempah giling hingga wangi
Bila
wangi, masukkan santan, ayam ,garam, air limau nipis dan balik-balikkan ayam
Bila
sudah pekat, angkat dan bakar ayam dalam ketuhar sehingga masak
Hiaslah
ayam ketika menghidang
Tiada ulasan:
Catat Ulasan