Selasa, 26 November 2013

GOULASH (HUNGARY)

Bahan-bahan:-
500g daging
250g ubi kentang
200g bawang besar
¼ cawan mentega
1 camca besar minyak sayuran
200g tomato dibelah empat
1 camca teh serbuk jintan putih
1 camca teh serbuk lada putih
5g serbuk paprika
1 camca teh garam
10g tepung jagung
400ml air

Cara membuat:-
Daging dan ubi kentang dipotong dadu 2.5cm dan dibasuh
Bawang besar dicincang halus dan tepung jagung dibancuh dengan air
Panaskan mentega, tumis bawang besar
Masukkan daging dan masak sehingga warnanya pucat
Masukkan ubi kentang, tomato dan minyak sayur
Tambah air sedikit dan masukkan serbuk jintan, serbuk lada putih dan garam, tutupkan
Apabila daging empuk campurkan larutan tepung jagung dan tambah air jika perlu
Akhir sekali masukkan serbuk paprika


Tiada ulasan:

Catat Ulasan