Rabu, 6 November 2013

KEK KUKUS KELAPA

Bahan-bahan:-
3 biji telur ayam disejukkan
10 auns tepung naik sendiri
1 camca teh Quick 75(ovalette/sponge cake stabilizer)
25ml air pandan
9 auns gula
2 ½ camca teh serbuk penaik
125ml santan pekat
1 camca teh pewarna hijau

Bahan untuk inti:-
1 auns gula
50ml air
1 camca teh tepung jagung
150g kelapa parut
1 helai daun pandan dihiris halus
3 ½ auns gula melaka
Kesemua bahan ini dimasak sampai mendidih dan ketepikan dulu

Cara membuat:-
Semua bahan-bahan dimasukkan dalam pemutar kek, putar ligat 15 minit
Masukkan pewarna hijau dan pukul hingga rata
Masukkan secamca adunan tadi ke dalam acuan kek kertas dan masukkan ½ camca teh bahan inti dan tutup bahan inti dengan secamca adunan
Buat begini pada acuan kek kertas lain sehingga habis adunan dan bahan inti
Kukus 15 minit


Tiada ulasan:

Catat Ulasan