Sabtu, 16 November 2013

KURMA AYAM KACANG

Bahan-bahan:-
1 ekor ayam
½ cawan minyak salad
1 tin kecil susu cair campur dengan ½ biji limau nipis
1 bungkus rempah kurma
2 biji bawang besar dibelah empat
5 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
½ cawan kacang disangai dan ditumbuk halus
2 camca teh air mawar
1 ½ camca besar garam
½ biji kelapa dibuat kerisik
1 cawan pati santan
4 camca besar sos tomato
1.75cm kayu manis

Bahan digiling halus:-
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2.5cm halia

Cara membuat:-
Ayam dipotong dan dibersihkan
Gaulkan bersama bahan digiling tadi, sos tomato, rempah kurma dan perap 10 minit
Tumis ayam perap, masukkan bunga cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga dan secawan santan pekat
Apabila daging ayam empuk baru masukkan susu campur, bawang besar, kacang serta kerisik

Biarkan kuahnya pekat baru masukkan air mawar dan kacau rata hingga masak

Tiada ulasan:

Catat Ulasan